Een eigen kamer geeft je je eigenwaarde terug

'De jarenlange stijging van daklozen in Nederland is voorbij', kopt het acht uurjournaal van dinsdag 2 november. Volgens het CBS leefden er begin dit jaar zo'n 32.000 mensen op straat, 4000 minder dan in 2020. Toch is het nog altijd te veel. En daarom komen ze een kijkje nemen bij De Binnenvest, om te zien hoe wij hiermee omgaan. 

Lokatie Maansteenpad als voorbeeld hoe het ook kan

Door de corona gelden van afgelopen twee jaar hebben we de mogelijkheid gekregen om een extra locatie te openen aan het Maansteenpad. De extra locatie moest ervoor zorgen dat de 1,5 meter gewaarborgd kon worden, maar al snel werd duidelijk dat deze nieuwe plek een hele hoop andere, positieve veranderingen met zich meebracht. Regels gingen de deur uit, bewoners worden hier aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. “Het is hier huiselijk en gemoedelijk, er wordt samen gekookt en gegeten en iedereen helpt met schoon houden.”, vertelt projectleider Rob trots. 

"Het geeft je waarde terug", zegt Edo, een van de bewoners. Hij geeft een rondleiding aan de NOS crew en laat zijn kamer zien. Hij is er tevreden mee.  

 

Oproep aan het ministerie van VWS 

Hoewel de winter voor de deur staat, moet de locatie binnenkort helaas weer sluiten. Onze directeur bestuurder Emmy Klooster sluit het journaal item af met krachtige woorden: "We hopen dat het extra geld dat het Ministerie de afgelopen twee jaar ter beschikking heeft gesteld aan gemeenten, om iets te doen aan maatschappelijke opvang, aan doorstroom en uitstroom, dat dat behouden blijft. We zien dat het effect heeft, maar de vraag naar opvang blijft onverminderd. 

 

Het journaal item terugkijken? 

Bekijk het item over het Maansteenpad hier. (vanaf 14:33)

 

 

U bent hier