Werk maken van je ervaringen? Er zijn opleidingen en cursussen

 

Aan alle cliënten en oud cliënten van de Binnenvest

Wil je werk maken van je ervaringen?

Van levenservaring naar ervaringsdeskundigheid

Heb je interesse om de ervaringen die je hebt in dakloosheid, verslaving, schulden,  psychiatrisch verleden of andere problematiek in te zetten voor andere cliënten bij hun herstel? En heb je zin om hierin verder te leren?
De Binnenvest wil werk maken van inzet van ervaringsdeskundigheid.
Met jouw ervaringskennis kun je andere cliënten ondersteuning geven in hun herstel.
Ook kun jij vanuit jouw ervaring waardevolle inzichten en adviezen geven aan onze medewerkers.

Om je ervaringskennis te ontwikkelen, zijn er verschillende mogelijkheden.
Om te beginnen zijn er interessante basiscursussen en trainingen die je verder brengen in je eigen herstelproces en vervolgtrainingen die je levenservaring omzetten naar ervaringsdeskundigheid.
Neem contact met ons op als je hier meer over wil weten via beleid@debinnenvest.nl.

Opleidingen ervaringsdeskundigheid

Heb je deze basiscursussen al gedaan en wil je je nog verder ontwikkelen als ervaringsdeskundige om bij de Binnenvest mee te werken aan het duurzaam herstel van onze cliënten?
Dan biedt De Binnenvest je de mogelijkheid van een leer-werk-traject waarbij je opgeleid wordt tot ervaringsdeskundige en je naast de opleiding vrijwilligerswerk of een stage doet om je lessen in praktijk te oefenen.

Ervaringsdeskundigheid bij De Binnenvest

De Binnenvest ondersteunt 2 sporen:
A) functie van ervaringswerker:

In deze functie word je op vrijwillige basis ingezet als voorlichter, adviseur of maatje voor een aantal uren per week. Je organiseert activiteiten en neemt hierin het voortouw. Een bijbehorende 1-jarige opleiding (bijvoorbeeld de TOED, Traject Opleiding ErvaringsDeskundigheid, zie: TOED | Ervaringsdeskundigheid cursus | Herstel Werkt) wordt ondersteund en (deels) bekostigd door de Binnenvest.

B) functie van ervaringsdeskundig groepswerker of persoonlijk begeleider:

Je werkt in een 2-jarig leer-werktraject toe naar een erkend MBO-diploma niveau 4. In deze opleiding leer je je eigen herstelervaring in te zetten en ontvang je een zeer gedegen opleiding tot ervaringsdeskundige en tot begeleider voor specifieke groepen (zie bv. Maatschappelijke zorg voor ervaringsdeskundigen | Zadkine | Zadkine).
Hierbij is er de mogelijkheid, als je de opleiding goed doorloopt, dat je in dienst komt bij De Binnenvest. Ook hier ondersteunt De Binnenvest je en wordt bijgedragen in opleidingskosten.

Voorwaarden voor financiële bijdrage en ondersteuning in opleiding

  • Je hebt via Lumen, Rivierduinen of Parnassia de training 'Zicht op Herstel' of 'werken met eigen ervaring ' en de basiscursussen doorlopen (of vergelijkbare cursussen).
  • Je hebt heel veel zin om 1 of 2 jaar veel tijd en energie te steken in een opleiding; daar hoort een lesdag bij, vrijwilligerswerk van een dag per week of een stage van 3 tot 4 dagen per week. Mogelijk kost het je aardig wat reistijd.
  • Je hebt jouw begeleidingstraject bij de Binnenvest afgerond of je bevindt je in de laatste fase van het traject. Je woont in een C-woning of zelfstandig.

Verdere informatie

Wij komen graag met jou in contact om jouw wensen en onze mogelijkheden te bespreken. Je kunt reageren via het emailadres beleid@debinnenvest.nl. Vermeld in jouw mail welke opleiding je wilt gaan volgen en waarom. Geef ook aan wat je al hebt gedaan.
Na ontvangst van jouw brief word je uitgenodigd voor een gesprek met de opleidingscommissie. 

U bent hier