Collega’s René en Miranda over werken bij De Binnenvest

portrettekening René

Bij De Binnenvest werken veel bevlogen mensen en daar zijn we trots op! Waar anderen misschien al lang zouden hebben losgelaten, blijven onze persoonlijk begeleiders cliënten vasthouden. Echt luisteren, anders benaderen, vertrouwen winnen, soms lijken het kleine stapjes, maar tussen opgeven en doorzetten zit een groot verschil. Collega’s René en Miranda nemen ons mee in hun werkdag als Ambulant Persoonlijk begeleider bij De Binnenvest.

René, Ambulant Persoonlijk begeleider Team Leiden West (sinds 2009 bij De Binnenvest):

“Mijn werk als persoonlijk begeleider is spannend en veelzijdig. Hoe mijn werkdag eruitziet? In de ochtend ga ik langs Johan. Hij is zwaar verslaafd, en heeft daardoor een korte spanningsboog. Het zijn korte afspraken, waarbij ik vooral even pols hoe het gaat en of alles een beetje netjes is. 

Dan ga ik door naar Sam die ik letterlijk en figuurlijk aan de hand neem. Zo lopen we door het winkelcentrum of we nemen zijn ziekenhuisafspraken door en drinken een kop koffie. Hij heeft een zware indicatie dus ik kan veel tijd met hem doorbrengen. Als we thuiskomen heeft hij twee nieuwe gedichten klaar. Hij heeft er al honderden geschreven.

In de middag ga ik met Lucas naar Amsterdam, naar de tandarts in de Jellinek. De laatste cliënt die ik vandaag zie is Maria. Samen gaan we naar de voedselbank. Zij heeft geen eigen vervoer en de voedselbank is ver weg.

Tussendoor kom ik op kantoor om collega's te zien en misschien samen een wandeling te maken. Samen bespreken we wat we hebben meegemaakt of wat ons te wachten staat. Overal staat de deur open, dus je kunt bij iedereen binnenlopen. Dat houdt de lijntjes kort. Ik probeer de cliëntbezoeken in de ochtend te combineren, zodat ik de middag heb om te rapporteren. Het liefst doe ik dit laatste thuis met een kopje thee en mijn kat op schoot.”

portret tekening Marielle

Ook Miranda, Ambulant Persoonlijk begeleider bij Team Leiden Noord vindt de vrijheid en samenwerking met collega’s heel fijn. “Ik houd echt van mijn werk!”

“Mijn dag verloopt eigenlijk nooit zoals ik gepland heb. Er komt altijd wel iets tussendoor. Een collega die je hulp nodig heeft bijvoorbeeld of er komt een verzoek voor een plaatsing van een nieuwe cliënt. Ik ga veel op huisbezoek of cliënten komen naar ons kantoor. Ik sluit ook geregeld aan bij overleggen met verschillende organisaties. Bijvoorbeeld bij signalering overleggen, waarbij de wijkagent, het sociaal wijkteam en de GGZ Rivierduinen bespreken wat er speelt in de wijk. Zo hebben we korte lijnen en weten we elkaar snel te vinden.

Als Persoonlijk Begeleider doe je het regelwerk. Je gaat echt op pad en dat maakt het zo leuk. Soms kan het ook intensief zijn, dan is het fijn dat je het samen met collega's kunt doen en dragen. We helpen samen mensen op weg en zorgen dat iemand weer een bepaalde rust in zijn of haar leven krijgt. Dan kan iemand ook weer groeien. Als ik dat zie gebeuren word ik heel blij.

Ik ben erg van het ‘hup en gaan’. Dan is het lastig als je soms moet wachten op anderen, bijvoorbeeld om ergens akkoord op te krijgen. Dat vertraagt het herstel van de cliënt. Dat is mijn grootste en misschien wel enige irritatie, voor de rest houd ik echt van mijn werk!”

Ook werken als persoonlijk begeleider bij De Binnenvest? 

Bekijk hier onze openstaande vacatures.

of lees de verhalen van persoonlijk begeleiders Samantha en Mariëlle.