Iedereen draagt zijn steentje bij

Bijdrage

Afgelopen zaterdag 26 februari waren de politici van de ChristenUnie op werkbezoek bij De Binnenvest. “We willen echt een flinke steen bijdragen om deze problemen op te lossen”, zegt Pieter Krol die de Leidse CU-lijst aanvoert. “Dit onderwerp gaan we de komende jaren op de agenda houden.”

Ervaringsdeskundige Roel en onze directeur bestuurder Emmy Klooster waren aanwezig op de lokatie Maansteenpad om de politici te woord te staan en te vertellen wat er dan precies op die agenda zou moeten staan.

Roel had wel een aantal suggesties voor de politici. Zo moeten mensen die iemand tijdelijk onderdak bieden niet gestraft worden door een korting op de uitkering. Ze moeten juist ondersteund worden om degene die ze helpen zo snel mogelijk het leven weer te kunnen laten oppakken.

Op de vraag wat hij zelf kan betekenen voor mensen die nu in dezelfde situatie zitten als hij een aantal jaar geleden; "Ik kan iemand weer even mens laten voelen. Even een glaasje cola op een terras. Uit die situatie trekken. Even naar het strand met de hond. Gewoon even mens zijn."

Emmy Klooster signaleert ook nog wel een aantal problemen, waarvan ze hoopt dat de politiek het oppakt. Zo sluiten opleidingen voor de ervaringsdeskundigen nog niet goed aan bij de meervoudige problematiek, waarmee veel mensen in de opvang ter maken hebben en kan er ook nog wel wat worden verbeterd aan de indicaties die door de gemeenten worden afgegeven. “Het komt voor dat iemand een indicatie krijgt voor een kwartier per week. Dan kan je net een kop koffie met iemand drinken, maar natuurlijk niet de problemen allemaal op tafel krijgen. Zeker in het begin is er veel meer tijd nodig. Om te beginnen om het vertrouwen van iemand te winnen.”

De sleutelstad schreef een mooi artikel over het bezoek.

Het artikel is hier te lezen. 

Wil je liever luisteren? Dat kan hier

 

(Foto's: Chris de Waard)