Maatjesproject

Cliënten kunnen bij De Binnenvest terecht voor opvang en begeleiding. Maar net als iedereen hebben ook zij er af en toe behoefte aan om wat leuks te doen. Liefst samen met iemand anders. Daarom zoeken wij vrijwilligers voor ons maatjesproject.

Wat doet een maatje?

Een maatje is een vrijwilliger die voor een periode van ten minste een jaar regelmatig optrekt met een cliënt. Wat dat precies inhoudt? Eigenlijk vooral samen alledaagse dingen doen: koffie drinken, koken, wandelen, sporten, naar de film of het museum gaan. Noem maar op, zolang jullie er allebei maar plezier aan beleven, want daar draait het maatjesproject om. Het is een vorm van georganiseerde vriendschap: een maatje is een kameraad, géén hulpverlener.

Gewoon samen op stap

Leuk én leerzaam

Als maatje doe je zinvol en inspirerend vrijwilligerswerk in een ongedwongen sfeer. Je ontmoet boeiende mensen met bijzondere verhalen. Door samen activiteiten te ondernemen beteken je iets wezenlijks voor je maatje en verbreed je je eigen kijk op de samenleving. Dus niet alleen de cliënt heeft wat aan het maatjesproject: ook jij ontdekt waarschijnlijk nieuwe kanten van jezelf.

Begeleiding en praktische zaken

Maatjes krijgen een training en individuele begeleiding. Op intervisiebijeenkomsten kun je ervaringen uitwisselen met andere maatjes. Bovendien vergoeden we je reiskosten en ben je verzekerd tijdens je vrijwilligerswerk.

Maatje worden?

Lijkt het je wel wat om maatje te worden? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek via vrijwilligers@debinnenvest.nl.

Maatje Daniëlle:

“Maatje zijn is niet moeilijk: ik hoef er alleen maar te zijn.”

Maatje Anton:

“Verrassend om te zien hoe je ook naar de wereld kunt kijken. Het is goed om eens uit je eigen kringetje te stappen. Zo bekijk je jezelf ook weer eens anders.”

Maatje Marieke:

“Leiden profileert zich als ‘Stad van Ontdekkingen’. Dankzij mijn vrijwilligerswerk als maatje ontdekte ik in Leiden een heel andere wereld.”

Theo (cliënt):

“Ik wilde graag gaan sporten, maar vond het lastig om alleen te gaan. Toen ik eenmaal een paar keer met mijn maatje had gesport, was het makkelijker. Nu ga ik soms alleen, en soms gaan we samen!”

Koken met Eddie

Connie kookt af en toe met Eddie, cliënt van De Binnenvest. Bij Eddie bracht het samen koken herinneringen aan vroeger boven: “Mijn moeder stond altijd in de keuken en ik hielp haar vaak. Connie en ik hebben geprobeerd om mijn moeders recept voor griesmeelsoufflé te maken. Dat was leuk om te doen.”