Ik heb hulp nodig, maar wat kost dat?

De meeste mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden hebben ook financiële problemen. Dan is het logisch dat je graag wilt weten of je moet betalen als je bij De Binnenvest om hulp vraagt.

Er is niet één antwoord

Om maar meteen met het ingewikkeldste te beginnen: iedere situatie is anders. Er is dus helaas niet één antwoord op de vraag wat hulp kost voor de opvang en begeleiding bij een woonprobleem. Er zijn vele redenen waarom iemand dakloos is en heel veel verschillende situaties.

In het algemeen

Toch kun je in het algemeen stellen: bij alle vormen van zorg betaal je een financiële eigen bijdrage. Dit is zo geregeld omdat de zorg duur is. En de Rijksoverheid vindt dat mensen zelf moeten bijdragen aan de kosten van de zorg die zij gebruiken. De bijdrage wordt maandelijks betaald.

De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van verschillende factoren, onder andere het soort zorg. We laten je dit zo snel mogelijk weten.

Beschikkingen en indicaties

De Binnenvest biedt verschillende vormen van zorg en werkt met verschillende financiers. Sommige vormen van zorg kunnen we alleen bieden aan mensen die daar een beschikking of een indicatie voor hebben:

  • Voor ambulante begeleiding of beschermd wonen is een Wmo-beschikking, een Wlz-indicatie of een Justitie-indicatie nodig.
  • Voor opvang en begeleiding in de opvang is geen beschikking of indicatie nodig.

Weet je niet zeker of je een beschikking of indicatie hebt? Onze medewerkers helpen je graag om het voor je uit te zoeken.

Hoe regel ik zo’n beschikking of indicatie?

  • Voor een Wmo-beschikking kun je terecht bij het Sociale Wijkteam in je wijk of het Wmo-loket van je gemeente. Geef daarbij aan dat je begeleiding wilt van De Binnenvest.
  • Een Wlz-indicatie kun je aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ): www.ciz.nl.
  • Een Justitie-indicatie is opgelegd door een rechter, bijvoorbeeld als verplicht reclasseringscontact. Heb je verplicht contact met een reclasseringsinstelling? Dan is het waarschijnlijk dat je bij De Binnenvest zorg kunt krijgen op een Justitie-indicatie.

U bent hier

Kom je er niet uit?

Indicaties, beschikkingen, Wmo, Wlz, CIZ: als je er voor het eerst mee in aanraking komt, kan het allemaal best ingewikkeld zijn. Het is niet erg als je het niet snapt. Vraag ons gewoon om hulp om het rustig uit te leggen en voor je uit te zoeken.

Je kunt binnenlopen bij een van onze locaties.

Of gewoon bellen: 071 - 516 61 00.