De Binnenvest opent Specialistische jongerenopvang

Emmy Klooster opent Maansteenpad

Een belangrijke stap in de ondersteuning van dak- en thuisloze jongeren; Maandag 4 Maart 2024 was de feestelijke opening van de Specialistische jongerenopvang aan het Maansteenpad in Leiden. Op het Maansteenpad zijn 15 plekken beschikbaar voor jongeren die hier tijdelijk worden opgevangen. Elke jongere krijgt een eigen kamer, waardoor zij de ruimte hebben om in alle rust aan hun toekomst te werken.

Specialistische hulp voor jongeren

Op het Maansteenpad is ieder uur van de dag specialistische hulp aanwezig. De opvang is echt bedoeld voor jongeren die dag en nacht intensieve begeleiding nodig hebben. Uitgangspunt voor reguliere opvang blijft dat jongeren die geen of minder hulp nodig hebben, in hun eigen omgeving, in de wijk worden opgevangen.

Om de jongeren te ondersteunen is er een specialistisch team opgezet met daarin zowel medewerkers van Cardea als De Binnenvest. Cardea is een organisatie die kinderen, jongeren en gezinnen helpt met complexe problemen op het gebied van opgroeien, opvoeden en ontwikkeling. De Binnenvest biedt bij (dreigende) dak- of thuisloosheid de helpende hand en helpen mensen hun leven weer op te bouwen. Door de expertise van de twee organisaties te bundelen kunnen we goed aansluiten op de behoefte van de jongeren die worden opgevangen.

Een nieuw begin

Bestuurders Emmy Klooster (De Binnenvest) en Ria van der Plas (Cardea) plantten tijdens de opening een grote Magnolia in de voortuin; "Dat deze hier maar net zo mag groeien en bloeien als de jongere zelf."

Wethouder en bestuursleden voor het Maansteenpad
v.l.n.r Wethouder Julius Terpstra (Welzijn), Ria van der Plas (Bestuurder Cardea), Emmy Klooster (directeur-bestuurder De Binnenvest)

Over de jongeren zelf gesproken..., die lieten de opening aan zich voorbij gaan en nemen binnenkort in alle rust hun (tijdelijke) intrek. Een korte reactie van een van de jongeren op de aanstaande verhuizing; "Ik ga er met positieve zin in. Ik hoop hier mijn rust te vinden en daarna ga ik opzoek naar een eigen woning. We gaan er wat van maken."

Ben jij zelf jongere en (dreigend) dakloos?

Kom naar Next Chapter, het jongeren spreekuur van De Binnenvest en Cardea. Maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 16.00, Oude Rijn 59, Leiden. 

Specialistische jongerenopvang in het nieuws