Kosten en indicatie

De meeste mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden hebben ook financiële problemen. Dan is het logisch dat je graag wilt weten of je moet betalen als je bij De Binnenvest om hulp vraagt.

  Wat kost opvang bij De Binnenvest?

  Elke situatie is anders, dus een eenduidig antwoord kunnen we niet geven. Om je een idee te geven hebben we wel wat richtlijnen voor je beschreven.

  Wanneer je in de regionale dag- en nachtopvang van De Binnenvest verblijft hoef je niet direct te betalen. Als tegenprestatie voor je verblijf en maaltijden neem je deel aan huishoudelijke taken zoals wassen draaien, schoonmaken of koken.

  Voor andere vormen van opvang en begeleiding betaal je een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage verschilt per gemeente en ligt tussen de €120,- en €350,- per maand. 

  Wanneer je een eigen plek hebt om te wonen betaal je, afhankelijk van je inkomen, een eigen bijdrage voor je begeleiding.

  Beschikkingen en indicaties

  De Binnenvest biedt verschillende vormen van zorg en werkt met verschillende financiers. Sommige vormen van zorg kunnen we alleen bieden aan mensen die daar een beschikking of een indicatie voor hebben:

  • Voor ambulante begeleiding of beschermd wonen is een Wmo-beschikking, een Wlz-indicatie of een Justitie-indicatie nodig.
  • Voor opvang en begeleiding in de opvang is geen beschikking of indicatie nodig.

  Weet je niet zeker of je een beschikking of indicatie hebt? Onze medewerkers helpen je graag om het voor je uit te zoeken.

  Beschikking of indicatie regelen?

  • Voor een Wmo-beschikking kun je terecht bij het Sociale Wijkteam in je wijk of het Wmo-loket van je gemeente. Geef daarbij aan dat je begeleiding wilt van De Binnenvest.
  • Een Wlz-indicatie kun je aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ): www.ciz.nl.
  • Een Justitie-indicatie is opgelegd door een rechter, bijvoorbeeld als verplicht reclasseringscontact. Heb je verplicht contact met een reclasseringsinstelling? Dan is het waarschijnlijk dat je bij De Binnenvest zorg kunt krijgen op een Justitie-indicatie.

  Vragen over kosten of indicatie? 

  Neem contact met ons op.