Vrijwilliger worden?

Niemand hoeft aan de kant te staan, dat is het motto van De Binnenvest. En dat is niet voor niets, want veel cliënten kennen het gevoel aan de kant te staan maar al te goed: omdat ze dak- of thuisloos zijn (geweest), het contact met familie, vrienden en kennissen zijn kwijtgeraakt of omdat ze geen zinvolle dagbesteding meer hebben.

Als vrijwilliger deel je het gevoel dat niemand aan de kant hoeft te staan en ben je voor een cliënt de brug naar de samenleving. Dat kan op allerlei manieren. Denk aan samen iets leuks doen, hulp bieden bij het invullen van formulieren of een cursus geven. Maar ook bijvoorbeeld het onderhoud van diverse (moes)tuinen, maaltijdbereiding, klussen of het maatjesproject. Als vrijwilliger heb je de ruimte om net dat beetje extra aandacht aan onze cliënten te geven. Daarmee kan je echt verschil maken.

Wat wij bieden

Een professionele organisatie waar je leert door te doen. Je staat letterlijk midden in het werk. Je hebt contact met echte mensen en echte problemen. Geen dag zal hetzelfde zijn.

Je werkzaamheden als vrijwilliger zijn mogelijk van 2 uur tot een hele dag per week.

Wat vragen we van jou?

De mensen die bij ons verblijven zijn zeer divers. De problemen waarmee cliënten bij ons terecht komen, variëren van psychische kwetsbaarheden en verslaving tot schulden en scheiding met naasten.

Het is belangrijk om goed aan te kunnen sluiten bij de verschillende leefwerelden van mensen in kwetsbare situaties. Daarnaast is het belangrijk om stevig in je schoenen te staan.

Voorbeelden van vrijwilligerswerk:

Maatjesproject

Een maatje is een vrijwilliger die met enige regelmatig optrekt met een cliënt. Dit kan al vanaf een uurtje per week. Wat er dan van je verwacht wordt? Eigenlijk vooral samen alledaagse dingen doen: koffie drinken, kletsen, sporten, naar het museum of gewoon samen chillen.

Maaltijdbereiding en activiteiten op Nieuwe Energie, Leiden

Nieuwe Energie is de dag- en nachtopvang voor mensen die dakloos zijn geraakt. Elke nacht verblijven hier minstens 60 mensen. Je kunt hier helpen de maaltijden te bereiden en uit te geven.

Ook kun je hier activiteiten organiseren. Het draait om contact met de mensen die er de nacht en/of dag doorbrengen.

Klussenteam, Leiden en omgeving

Het Klussenteam bestaat al 10 jaar als vrijwilligersdienst bij De Binnenvest. Doel van het Klussenteam is hulp te verlenen bij het woonklaar maken van woningen voor cliënten van De Binnenvest. De werkzaamheden bestaan oa uit schilderen, behangen en vloeren leggen, gordijnen en lampen ophangen, of bijvoorbeeld een wasmachine aansluiten.

Buurttuin, Lisse

Het doel van de buurttuin is om een plek te creëren waar mensen makkelijk naartoe kunnen, waar altijd iets zinnigs te doen is en waar contact gemaakt kan worden met buren, buurtgenoten en (oud)cliënten. 

Aanmelden als vrijwilliger

Ben je enthousiast geworden en wil je je direct aanmelden? Klik dan hier.