Vrijwilliger worden?

Niemand hoeft aan de kant te staan, dat is het motto van De Binnenvest. En dat is niet voor niets, want veel cliënten kennen het gevoel aan de kant te staan maar al te goed: omdat ze dak- of thuisloos zijn (geweest), het contact met familie, vrienden en kennissen zijn kwijtgeraakt of omdat ze geen zinvolle daginvulling meer hebben.

Als vrijwilliger deel je het gevoel dat niemand aan de kant hoeft te staan en ben je voor een cliënt de brug naar de samenleving. Dat kan op allerlei manieren. Denk aan samen iets leuks doen, hulp bieden bij het invullen van formulieren of een cursus geven. Maar ook bijvoorbeeld het onderhoud van diverse (moes)tuinen, maaltijdbereiding, klussen of het maatjesproject. Als vrijwilliger heb je de ruimte om net dat beetje extra aandacht aan onze cliënten te geven. Daarmee kan je echt verschil maken.

Wat wij bieden

Een professionele organisatie waar je leert door te doen. Je staat letterlijk midden in het werk. Je hebt contact met echte mensen en echte problemen. Geen dag zal hetzelfde zijn.

Je werkzaamheden als vrijwilliger zijn mogelijk van 2 uur tot een hele dag per week.

Wat vragen we van jou?

De mensen die bij ons verblijven zijn zeer divers. De problemen waarmee cliënten bij ons terecht komen, variëren van psychische kwetsbaarheden en verslaving tot schulden en scheiding met naasten.

Het is belangrijk om goed aan te kunnen sluiten bij de verschillende leefwerelden van mensen in kwetsbare situaties. Daarnaast is het belangrijk om stevig in je schoenen te staan.

Aanbod vrijwilligerswerk

Maatje | 1 uur per week | Variabel

Een maatje is een vrijwilliger die met enige regelmaat optrekt met een cliënt van De Binnenvest. Dat kan al vanaf een uurtje per week. Samen koffie drinken, kletsen, sporten, naar het museum of gewoon even samen zijn en tijd doorbrengen.

Voor de meeste cliënten is stabiliteit en routine belangrijk. We hebben daarom de voorkeur voor maatjes die minimaal een halfjaar betrokken kunnen blijven. Mocht je voor een kortere periode beschikbaar zijn, geef het aan in de intake, dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Peter loopt in het bos

Activiteiten begeleider | 4-8 uur per week | Nieuwe Energie, Leiden

De Nieuwe Energie is de specialistische dag- en nachtopvang voor mensen die dakloos zijn geraakt. Hier bieden we dagelijks zo'n 60 mensen een veilige plek om te slapen, te eten, en aan de slag te gaan met het zetten van stappen op weg naar herstel. Ook kan men er douchen of een was doen.

Als vrijwilliger op de Nieuwe Energie is het vooral belangrijk om contact te maken met de mensen die daar op dat moment verblijven. Jij bent er om de tijd voor iemand te nemen, een praatje te maken, of een bakkie koffie te drinken. Daarnaast help je bij het verzorgen van de lunch of bijvoorbeeld het uitzoeken van gedoneerde kleding. Wil je zelf activiteiten organiseren of helpen bij bestaande activiteiten zoals schilderen, schrijven of houtbewerken? Ook hier is ruimte voor bij de Nieuwe Energie.

Schilderij

Receptionist | 4-8 uur per week | Sociaal Pension, Leiden

Op het Sociaal Pension wonen mensen met een grote zorgvraag. De bewoners worden ondersteund en begeleid bij het dagelijks wonen en leven, bijvoorbeeld bij hun persoonlijke verzorging, daginvulling en eten. Boven het Sociaal Pension bevind zich het servicebureau van De Binnenvest. Als receptionist ben je het eerste aanspreekpunt voor bezoekers en een vertrouwd gezicht voor bewoners. Je schakelt de de telefoon door en bediend de slagboom. (Beschikbaarheid op vrijdag of in het weekend is ook een pré.)

Tom achter de receptie

Keukenhulp | 4-8 uur per week | Sociaal Pension, Leiden

Op het Sociaal Pension krijgen bewoners drie keer per dag een maaltijd geserveerd. Als vrijwilliger in de keuken ben je onderdeel van het keukenteam, dat bestaat uit vrijwilligers en (ex)cliënten. Samen ben je verantwoordelijk voor het bereiden en uitgeven van ontbijt, lunch en / of avondeten. Een belangrijke en zeer dankbare taak! 

Coffee Corner | 4-8 uur per week | Sociaal Pension

Een belangrijke plek voor de bewoners van het Sociaal Pension is de Coffe Corner in de gemeenschappelijke ruimte. Bewoners komen er koffie halen en een praatje maken. Hier heb je de tijd om bewoners echt te leren kennen. Een professionele barista hoef je niet te zijn, de koffie komt uit een automaat, het gaat om de aandacht en gulle glimlach die bewoners bij de koffie krijgen.

Klussenteam |  8 uur per week | Leiden en omgeving

Het Klussenteam helpt al ruim 10 jaar bij het woonklaar maken van woningen voor cliënten van De Binnenvest. Schilderen, behangen, vloeren leggen, gordijnen ophangen, of bijvoorbeeld een wasmachine aansluiten, het klussenteam is van alle markten thuis. Het Klussenteam bestaat uit een unieke mix van cliënten, oud-cliënten en vrijwilligers en rijd elke maandag, woensdag en vrijdag rond met de klusbus op weg naar het volgende project. Handige handjes zijn altijd welkom!

Het klussenteam

Buurttuin | 2 uur per week | Lisse

Het doel van de Buurttuin in LIsse is om een plek te creëren waar mensen makkelijk naartoe kunnen, waar altijd iets zinnigs te doen is en waar contact gemaakt kan worden met buren, buurtgenoten en (oud)cliënten. Elke vrijdag komt een vast groep bijeen om de handen uit de mouwen gesteken. Het is een kleinschalig project, waar simpelweg langskomen voor een praatje ook gewaardeerd wordt.

De buurttuin in Lisse

Aanmelden als vrijwilliger

Ben je enthousiast geworden en wil je je direct aanmelden? Heb je nog vragen? Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk en De Binnenvest? Of wil je je mogelijkheden of ideeën  bespreken? Neem dan contact op via vrijwilligers@debinnenvest.nl, of bel met 071 51 66 100