Persoonlijk begeleider bij De Binnenvest

Quote en tekening van Samantha. Dit werk blijft verrassen en verveelt nooit

Bij De Binnenvest werken er veel bevlogen mensen en daar zijn we trots op! Waar anderen misschien al lang zouden hebben losgelaten, blijven onze persoonlijk begeleiders cliënten vasthouden. Echt luisteren, anders benaderen, vertrouwen winnen, soms lijken het kleine stapjes, maar tussen opgeven en doorzetten zit een groot verschil. Collega’s Mariëlle en Samantha vertellen over hun werk als Ambulant Persoonlijk begeleider bij De Binnenvest. 

Mariëlle, Ambulant Persoonlijk begeleider Team HLT, bij De Binnenvest sinds 2015

"Al die mensen met hun eigen verhaal, dat vind ik heel bijzonder. Daar ligt ook de uitdaging en dat vind ik het leuke aan mijn werk. Iedereen is uniek. Je moet iedereen anders benaderen, sommige mensen wat amicaler en anderen wat zakelijker. Ik ga veel bij mensen op bezoek. Sommige cliënten zie ik elke week, daar heb ik vaste afspraken mee. Het hangt een beetje af van de indicatie. Ik ga op huisbezoek, maar ga ook veel op pad met mensen. Daarnaast heb ik ook nog andere overleggen, maar daar heb ik er liever niet te veel van, omdat ik dat niet zo leuk vind. Ik zie wel steeds meer agressie, zowel verbaal als fysiek. Sommige cliënten behandelen me weleens als een deurmat. Respectloos gedrag. Daar spreek ik ze dan op aan. 'Je wilt dat ik je met respect behandel, maar doe dat andersom ook'. Dan zeg ik 'Ik vind het niet fijn hoe je je nu gedraagt’. Als het echt fysiek is zeg ik 'Ik kom volgende week terug, wil je je dan anders gedragen'. Een cliënt kan ook een slechte dag hebben. Goede communicatie is dan heel belangrijk."

Ik laat iemand niet snel los. Dit is echt mijn roeping.
- Mariëlle, Ambulant Persoonlijk begeleider in Hillegom, Lisse en Teylingen
Getekend portret van Marielle

"Ik ben van de professionele nabijheid. Veel cliënten vinden dat ook heel prettig. ‘Je behandelt me als mens', zeggen ze dan. Professionele nabijheid is voor mij dat je familiair bent met cliënten op een professionele manier. Hiervoor moet je je kunnen inleven in mensen en zonder oordeel werken. Je moet aansluiten bij de cliënt en niet alleen uit het boekje werken. Vorige week nog heb ik een cliënt geholpen met het trimmen van de baard. Daar was hij heel blij mee. 

"Open mind for a different view" is een quote van Metallica die ik enorm bij ons werk vind passen.

Humor en kunnen relativeren is heel belangrijk in wat we doen. Je moet ook zeker sterk in je schoenen staan om dit werk te doen en je ervan bewust zijn dat je met mensen werkt. Soms is het 1 stap vooruit en 2 stappen terug, dan moet je positief zijn en blijven doorzetten. Ik laat iemand niet snel los. Dit is echt mijn roeping.”

Ik vind het mooi dat je kleine stapjes kunt maken, dan blij kunt zijn voor de cliënt en zelf ook kunt genieten van die winst.
- Samantha, Ambulant Persoonlijk begeleider in Alphen aan den Rijn
getekend portret Samantha

Ook Samantha, Ambulant Persoonlijk begeleider Team Alphen, bij De Binnenvest sinds 2022 is geen opgever en altijd opzoek naar de beste manier om contact te maken. 

‘Dit werk is nooit saai. Je blijft altijd leren en jezelf ontwikkelen, omdat je elke keer met nieuwe situaties te maken krijgt. Ik ontmoet veel gebroken mensen. Daar moest ik in het begin wel aan wennen. Nu vind ik de verhalen die achter iemand schuilgaan juist heel interessant. Ik vind het mooi dat je mensen kunt helpen om weer in hun kracht te komen. Je gaat op zoek naar kwaliteiten en wat voor hen het belangrijkst is. Daar bouw je op voort. In de begeleiding probeer ik echt contact te maken met cliënten. Ik plan mijn week en afspraken rondom de mensen en wat zij op dat moment nodig hebben. Zo ga ik de ene keer mee naar de dokter, de andere keer naar de voedselbank. Of we gaan samen een bril kopen of naar de gemeente voor het aanvragen van een uitkering. Ik vind het mooi dat je kleine stapjes kunt maken, dan blij kunt zijn voor de cliënt en zelf ook kunt genieten van die winst. Het werk blijft verrassen en verveelt nooit. Ik kan mijn creativiteit in het werk inzetten en neem er daarmee ook een stukje van mezelf in mee.”

Ook werken als persoonlijk begeleider bij De Binnenvest? 

Bekijk hier onze openstaande vacatures.